Če ste 8. februarja dopoldne morda poslušali Radio Prvi, zasledili oddajo HUDO! o operi in baletu in zaslišali znane glasove, ste čisto prav slišali!

Zoja Skok iz 2.a, Aleks Andrekulović in Serhiy Solonko iz 6.a, Aditi Railla iz 6.b, Sumeja Mahmić iz 7.a, Maid Durić iz 7.b in Patricija Novak Gortan iz 9.b so za nekaj dni postali čisto pravi glasbeni novinarji in v sodelovanju z novinarko Radia Slovenija, Tadejo Bizilj, in pod mentorstvom učiteljice Hane ob kulturnem prazniku, 8. februarju, pripravili in posneli skoraj uro trajajočo radijsko oddajo “Od opere do baleta”.

V času priprav na snemanje so učenci z učiteljico obiskali Radio Slovenija in SNG Opera in balet Ljubljana.

V radijski hiši jih je sprejela novinarka Tadeja Bizilj, ki jih je povabila v čisto pravi radijski studio in jim razložila osnovna novinarska načela, posneli pa so tudi že prvi del oddaje – kako osnovnošolci razmišljajo o kulturi ter o opernih in baletnih predstavah.

Drugi del priprav je bil obisk operno-baletne hiše in ogled prostorov, ki so sicer ljudem skriti in nedostopni. Ogledali so si orkestrsko luknjo, stali na odru, sedli celo na prestola, ki sta takrat bila na odru, videli pa so tudi prostore pod odrom, za odrom, dolge hodnike, polne kustumov, režijsko sobo in vadbene prostore pevcev in baletnikov.

V sredo, 5. februarja, se je glasbeno-novinarska ekipa po pouku ponovno odpravila proti SNG Opera in balet Ljubljana. Sledilo je snemanje osrednjega dela oddaje HUDO! – intervjuji z zaposlenimi v operno-baletni hiši. Livadski novinarji so naredili intevjuje z operno pevko, korepetitorko, inšpicientom, šepetalcem, baletko in lektorico in spoznali mnogo zelo zanimivih podrobnosti o omenjenih poklicih in zakulisju nastajanja opernih in baletnih predstav.

Vse bralce spletnih strani OŠ Livada prijazno vabimo k poslušanju oddaje, ki jo najdete na spodnji povezavi:

https://radioprvi.rtvslo.si/2020/01/hudo-161/

 

Mladi glasbeni novinarji in učiteljica Hana