V torek, 12. 11. 2019, se je na OŠ Livada zbrala zanimiva ekipa ljudi. Z obiskovalci in učitelji OŠ Livada so podelili zgodbe, ki so jih kot tujci doživljali na slovenskih tleh. Gostje na okrogli mizi so bili: ARBNORE AVDYULAJ, diplomantka mednarodnih odnosov, Albanka s Kosova, ki je zaradi vojne zbežala v Slovenijo na podoben način, kot potekajo migracije ljudi danes. Po skrivnih poteh brezmejne narave.

ARKAN AL NAVAS je Iračan. Po poklicu je krajinski arhitekt in slikar. V Slovenijo je prišel za časa nekdanje Jugoslavije. V naši deželi živi že 40 let. Dr. Noah Charney je ameriški pisatelj, umetnostni zgodovinar, ki je nad Slovenijo navdušen.  Tudi na OŠ Livada imamo uspešne tujce. Učiteljica KRISTINE MAZMANYAN je iz Armenije. Prišel pa nas je pozdravit tudi nekdanji učenec OŠ Livada, ERNES SULJĆ. Njegovi starši so prišli iz Bosne. Je ekonomist, ki mu šport ni tuj. Veliko uspehov je dosegel v gimnastiki, saj je bil pokalni prvak. Če ga ne bi doletela poškodba, ki je usodno zaznamovala njegovo življenjsko pot, bi o njem brali še mnogo v športnih člankih.

Med obiskovalci je sedela tudi naša knjižničarka ga. BARBARA HANUŠ, ki dela v Banja Luki s slovenskimi otroki.

Dogodek je organizirala in odprla učiteljica Sladjana. Nastopili so učenci, ki obiskujejo pevski zbor pri učiteljici Hani. V pomoč pa so jim bile še učenke, ki obiskujejo izbirni predmet ansambelska igra.

Pogovor z gosti je vodila ga. Saša Banjanac Lubej, novinarka na RTV Slovenija iz oddaje NaGlas.

Gostje so nam povedali, da v Sloveniji lahko uspeš, če imaš dovolj samozavesti in samospoštovanja. Ravnatelj Goran Popović je dodal, da slovenskemu narodu manjka kolektivni duh. To se vidi predvsem iz uspehov v športu. Iz zgodovine je razvidno, da so bili slovenski športniki bolj uspešni v individualnih športih. Vam je dalo misliti, »lubi Slovenci?« (Besedilo: Marjeta Bilban, foto: Sladjana Micković in Marjeta Bilban)