V torek, 29. 1. 2019 smo imeli na obisku gospoda Petra Kusa s sodelavcem. Glasbenika sta na koncertu pokazala, kako lahko iz običajnih, zavrženih predmetov, ki ležijo okoli nas, izvabimo čudovite zvoke in z njimi ustvarjamo glasbo. Prvo uro smo po razredih spoznavali potek dela čez dan in se pogovarjali o instrumentih, ki smo jih že izdelali pri glasbeni umetnosti. Tik pred prireditvijo smo si še ogledali kratek posnetek, kako se išče Izgubljeni ton. Zgodba  našega gosta nas je napravila še bolj radovedne. Komaj smo čakali, da bo malice konec.

Odšli smo v malo telovadnico. Ugibali smo imena inštrumentov, ki imajo nenavadna imena pipa-fon, hupa-fon…

Z gostoma smo ugotovili, da ni bilo jajce prej kot kokoš, niti kokoš ni bila prej kot je bilo jajce, ker je na oder prišel petelin, oziroma kokofon.

Najbolj zanimiv del prireditve je bil, ko smo se lahko tudi mi preskusili kot instrumentalisti na teh nenavadnih glasbilih. Sprva smo se obotavljali, ko smo na odru videli, da ni tako hudo, smo želeli vsi nastopiti. Žal je bilo prepozno. Prireditev se je prevesila v praktični del. Tam smo izdelali glasbilo, ki odganja zle duhove. Na vrvico smo privezali leseno deščico. Imeli smo kar nekaj težav z zavezovanjem vozlov. Pomoč so nam ponudile učiteljice in dekleta, ki to znajo.V času rekreativnega odmora je po šolskem igrišču vršalo. Polno zlih duhov je bežalo, če verjamete v to. Učiteljice smo ostale na igrišču.  razdelili smo se v dve skupini. Delali smo po razredih. Po navodilih smo najprej izdelali glasbilo žabico-regljico, nato pa flavto iz treh zgoščenk in papirnatega tulca za brisače. V lepem sončnem dnevu smo uživali še ves dan ob zvokih recikliranih glasbil, žabice in flavte. (Foto in besedilo: Marjeta Bilban)