V torek, 24. aprila 2018, so se učenci obeh šestih ter obeh sedmih razredov v spremstvu učiteljic Tamare, Eve, Petre, Andreje ter učitelja Vladimirja odpravili na Dolenjsko.

Pot nas je najprej peljala do Ivančne Gorice, kjer smo si ogledali Rimski miljnik – arheološki ostanek iz rimskega obdobja. Po tem, ko smo si privoščili še sladoled, smo se odpravili proti Muljavi, kjer stoji rojstna hiša pisatelja Josipa Jurčiča.

V Muljavi smo si najprej ogledali predstavitveni video o Jurčičevi domačiji (Jurčičevini), ki je danes etnografski muzej na prostem in ki pripoveduje zgodbe o življenju kmečkega prebivalstva. Ogledali smo si hišo in gospodarsko poslopje, stopili pa smo tudi v »Krjavljevo kočo«, ki je primer bivališča vaškega bajtarja.

V Muljavi smo spoznali marsikaj novega o življenju in delu Josipa Jurčiča, nato pa nas je pot pripeljala do zadnje točke naše ekskurzije.

Skozi vas Gradiček smo se povzpeli do Krške jame, ki leži nad izvirom reke Krke. V spremstvu vodiča smo se  podali na okoli 200 metrov dolgo pot v jamo, kjer smo videli  številne kapnike, zavese, cevčice, sifonsko jezero,.., tisti, ki smo bili najbolj pozorni, pa smo lahko videli tudi živali, npr. netopirje. Glede na to, da se je dan prevesil v vroče popoldne, nam je hlad v jami zelo prijal. Po ogledu jame in izvira smo se polni vtisov vrnili nazaj v šolo. (FOTO IN BESEDILO: Andreja Mohar Montanič)